Majanderien lauma

Elämää laumassa

view:  full / summary

Geneettisesti CEA/CH terve!

Posted by annukka on March 7, 2012 at 2:35 PM Comments comments (1)

Väinön tulokset Optigenin geenitutkimuksista USAsta tulivat, tässä koko teksti:

 

Test Performed: CEA/CH test

 

Sample Type: Swab

 

Test Results: Genotype of your dog is NORMAL/CLEAR.

Risk for developing Collie Eye Anomaly/Choroidal Hypoplasia (CEA/CH): This dog will never develop CEA/CH.

Significance for breeding: This dog can be bred to any mate and will produce no pups affected with CEA/CH.

 

This interpretation is based on the test result of the DNA test for the specific mutation identified as causing CEA/CH in Shetland Sheepdogs as of the date on this report (March 02 2012).

- Eli meidän Väpä on geneettisesti terve CEAn osalta! Tämä tosin oli kohtuu selvää, koska Väinöllä on nyt 30 silmätervettä pentua. :)

Vielä lopuksi talviriemua kevään kynnyksellä esittävät Voitto ja Ruu, jotka ovat Väinön ja Oprin (BB Quickstep Harebell) pentue ja samalla Annen ensimmäinen pentue, jossa molemmat vanhemmat ovat bumtseja:


Kuva: www.bumtsi.net

Onnittelen pentujen uusia omistajia ja innolla odotan millaisia Hevari 2.0:llia tai Duudsoneita näistä kehkeytyy! :D


annukka.

3 vuotta ja hevarina!

Posted by annukka on August 27, 2011 at 12:50 PM Comments comments (0)

Väinö täytti eilen jo 3 vuotta, huh! Sen kunniaksi poika sai perinteisen synttärikakun:


Joko, joko, jokojoko??


Lisäksi kävimme Killossa otattamassa kunnon 3wee-potretit, jotka löytyvät myös Picasasta.


Väinön sisko Nipsu (B.B. Madam Buterfly) saavutti tänään - suorastaan eilisten synttäreiden kunniaksi - itselleen AVA ja AVA-H tittelit! Onnittelen Anua ja Nipeä ja samalla totean, että nyt on Väinöllä vielä enemmän kiinniotettavaa! :) (Onneksi kuitenkin Nipsun ohjastaja Anu on meidän kouluttaja TamSKilla, joten sieltäkin saadaan apuja! 8))


annukka.

FIRE

Posted by annukka on August 25, 2011 at 4:00 AM Comments comments (0)

Epistä Mölliä

Nyt on ensimmäiset mölliradat kisattu. Voin sanoa, että puntti tutisi ja se tarttui Väinöönkin - on melkein mahdotonta sanoa, että pysyikö homma ollenkaan hanskassani, mutta jotenkin saimme radan suoritettua 2. yrityksellä aikaan 40,14s, kun ihanneaika oli 55s. Rata oli hirmunopea pitkine suorineen joissa oli kulmissa putket, minä pysyin kyllä mukana (onneksi koira pysähtyy kontakteille..) mutta meno oli kyllä kuin tulta ja tappuraa ja taustalla olisi ihan hyvin voinut soida Scooterin Fire. :)  Ensimmäisellä Väinöllä oli kontaktit vaikeita ja hioimme niitä ja ajaksi silloin muodostui silti 54,97s. Toinen yritys oli kaikkinensa parempi, mutta virheitä tuli yhä: puomin ylösnousulla kontaktivirhe (en usko, että pitäisi paikkansa, täytyy nyt lukea kuitenkin sääntökirjaa vähän..), 1 rima ja 2 takaaleikkauskieltoa ja lopulta hyl (10 virhep.) väärinpäin suoritetusta esteestä (takaaleikkaushyppy). Väitän kuitenkin, että tämä meidän eka kisa opetti minulle jotain, toivottavasti pystyn jotenkin näiden teesien mukaan parantamaan:

  1. Jännitä vähemmän. Jännityt olo tarttuu koiraan heti, rentoutumisharjoituksia?
  2. Suunnittele paremmin. Aina ei tarvitse valita nopeinta reittiä, varmuus on tällä hetkellä tärkeämpää!
  3. Harjoittele takaaleikkauksia

Tiesin jo valmiiksi, että Väinön kanssa on ollut vaikeuksia takaaleikkauksissa ja niitä pitäisi treenata nyt PALJON. Etenkin putkeen menemenin on jostain syystä tuottanut hirveästi tuskaa. :( Tuollakin radalla oli yksi kohta missä oli pakko leikata putkeen ja minulla oli vähän karvat pystyssä jo valmiiksi, ja siellähän se kielto sitten tuli. Viimeisen takaaleikkauksen olisin voinut välttää, mutta se tapa olisi ollut hurjasti hitaampi ja päätin koittaa onnistuuko. Eikä se sitten onnistunut. Pitää varmaan anoa avainta talliin tai kehitellä kotona jotain, että saisi niitä nyt oikein roppakaupalla harjoiteltua.. Minusta tämä ei ollut mikään hirmu helppo rata, vaikka suoria olikin, takaaleikkaukset ja vaikeat kulmat tekivät tästä vähän haasteellisen.. Myönnän, että radalle olisi voinut tehdä 2 valssia, toisen jos koiran olisi jättänyt kontaktille ja näin olisi se viimeinen takaaleikkaus vältetty.. :D Täytyy kyllä tosissaan koittaa parantaa tuota suunnitteluakin, tuntuu niin tyhmältä kun aina on valitsemassa sen vaikeimman vaihtoehdon.


Treenivideo

Treeneissä menee mielestäni aika hyvin, tässä yksi video treeneistä.


Pentusia High-Glade's kenneliin!

Väinö sai Dinan (HG Dina Daylight) kanssa 6 ihanaa hauvavauvaa viime sunnuntaina! 4 merletyttöä ja 2 trikkipoikaa, joista toisella on kyllä maan mainioin paksu kokonainen kaulus! <3 Se on kyllä tosi herkku! Innolla odotan penneleiden kasvavan..


annukka.


Jälkikasvua

Posted by annukka on May 24, 2011 at 11:45 AM Comments comments (0)

Väinölle syntyi 19.5. Villanillan kenneliin 3 pentua! Emä on blm "Feta", Williruusun Dumleriina, ja lapsoset ovat trikki poikka ja merlet tyttö&poika. Kaikki pennut olivat oikein hyvän kokoisia, joten elinvoimaa piisaa! :D


Lisäksi "Savu" Cimillan Eri Nopee, merle narttu Väinön ensimmäisestä pentueesta, on pärjännyt loistavasti näyttelyssä! Savu oli Helsingin KV:ssa 22.5. PN2 varasertin kera sekä vielä junnu ROP! Upeaa! 8) Mitä vielä nuori ehtiikään saavuttaa... Ja vielä meidän Väinön tytär..!

Luonnetestissä

Posted by annukka on May 15, 2011 at 4:41 AM Comments comments (0)

Kävimme tänään Väinön kanssa luonnetestissä ja hän sai yhteensä 110pt, osa-alueista pari päälimmäistä kommenttia:


- Toimintakyky -1 Pieni
Toimintakyky jäi ainoana osa-alueena miinukselle ja veti vähän tuota tulosta alas. Jännää sinänsä on, että toki tunnen koirani, mutta nyt vasta tajusin, että ei se turhan räköttäminen agilityssä, höyryily, ja päättömänä juokseminen ole vain sitä kuumumista lajiin - se on suureksi osaksi juuri sitä, miten Väinö pystyy toimimaan paineen alaisena. Tämä kävi selkeästi ilmi mm. siinä miten poika haukkui hyvin paljon kelkkaa ja rätinätynnyriä, vaikkakaan ei siis pelännyt niitä. Mieleeni tuli juuri se Väinön käytös treeneissä!

- Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
- Puolustushalu +1 Pieni

Provosoituna Väinö lähti puolustamaan, kun olimme yhdessä, mutta seinässä ollessaan haukahti vasta ihan lopussa pari kertaa. Ei kyllä mennyt missään nimessä mun taaksekaan piiloon! :)

- Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
Väinö lähti toki leikkiin mukaan ja oli oikein innokas kepin vetäjä! Tässä tuomarit kuitenkin olisivat vielä toivoneet lujempaa otetta. Lisäksi he totesivat, että Taisteluhalu näkyi muissakin osa-alueissa ja siitä oli nähtävillä, että se on perinnöllistä eikä opittua! Tästä minä, ja varmasti myös kasvattaja, olemme ylpeitä! :)

- Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
- Tempperamentti +1 Erittäin vilkas

Säpäkkä, kuten tuomari totesi! :) Väinöhän on helposti sellainen, jossei heti ala tapahtua, niin alkaa vinkumiskonsertti, se varmaan osaltaan kertoo näistä pisteistä. Toki tulosten lukuhetkellä jätkä seisoi rauhallisesti paikoillaan, joten tuomarienkin oli todettava, että eipä tuo vilkkaus tässä nyt näy... Tästä jo näemme, että palautuminen on Väinön yksi vahvimpia puolia! Se palautuu tilanteesta kuin tilanteesta tosi nopeasti.

- Kovuus +1 Hieman pehmeä
- Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Tämä oli odotettavissa, mutta ihanaa oli sekin, kun jopa tuomarien hyökkäyksen jälkeen Väinö palautui nopeasti ja oli jo hetken päästä sylissä korvaa nuolemassa... <3

- Laukauspelottomuus + Paukkuärtyisä
Tämä oli mielenkiintoinen! Tätä reaktiota en kyllä osannut arvata. Väinö alkoi siis laukauksiakin haukkumaan: "Olekkos hiljaa siellä!" Taisi tässä näkyä sama ilmiö kuin viime uutena vuotenakin, niitä ilotulitteitakin oli komennettava..


Heimo Huima (vai Hessu Hopo?), luoksepäästävä ja haukkuvainen Hevari - Väinöhän se sieltä kuoriutui!


(Agitreenit ovat taas olleet tauolla Väinön loukattua kyntensä treeneissä ja se jouduttiin leikkaamaan. Ei mene tasan puntit aina :( Ehkä me tästä pian taas päästään treenailemaan!)

Just trein!

Posted by annukka on March 31, 2011 at 2:14 PM Comments comments (0)

Sivut ovat odottaneet päivittäjäänsä koko alkuvuoden ja Väinö treenikaveriaan.. Olen siis viettänyt äitiyslomaa ja pikku hiljaa alan oppimaan uutta elämää ja ehdin myös tänne sivuille sitä päivittelemään. Meidän Sampo syntyi pitkän päivän iltana 6.2.2011ja lauman eläimetkin ovat ottaneet pojan täysvaltaiseksi jäseneksi. 


Tänään olimme Väinön kanssa ekaa kertaa treeeneissä oikein kunnolla rataa tekemässä ja täytyy sanoa, että olen kyllä nyt erittäin ylpeä! Väinöllä meni aivan mainiosti! :D Teimme pientä radanpätkää, johon kuului rengas ja kepitkin - ei mitään ongelmaa. Ensin teimme pari estettä keppien jälkeen, sitten pari ennen ja lopulta kaikki peräkkäin. Ja hyin meni, jos ei oteta huomioon sitä, että ohjaaminen vähän hapuili... Täytyy siis oikein hakea sopiva hyppärikisa jolla voisimme aloittaa kisauramme vielä kevään aikana(?). ProCaniksella aloitamme äiti-lapsi -ryhmässä ;)  huhtikuun puolessa välissä, joten pian olemme ihan täysillä mukana taas! Nyt ainakin tuntuu tosi hyvältä, kun Väinökin oli suhteellisen nöyrä ohjattava. Pojan syntymän jälkeen Väinö on selkeästi ollut nöyrempi, kuin aikaisemmin ja toivoinkin, että se näkyisi myös agissa. Toivotaan, että homma alkaa nyt toimia ja pääsemme eteenpäin. *thumbs up* Kevät siis tulee olemaan kunnonkohotuksen ja treenien täyteinen. :lol:


Väinön kolmas pentue syntyi Amorosan kenneliin ystävänpäivänä! Väinön ensimmäiset soopelilapset. <3

Äijien Äijä

Posted by annukka on December 29, 2010 at 7:10 AM Comments comments (0)

Väinö on tässä loppuvuoden aikana päässyt nyt muutaman kerran tositoimiin eli hän on oikeastaan keskittynyt jalostukseen enemmän kuin agin treenaamiseen ;)


Nyt siis ainakin kennel Funnytailiin odotellaan pentusia helmikuun alussa: http://www.funnytail.net/Pennut.htm. Pentueen emä on Halmi, aivan ihana merletyttönen joka on jo ehtinyt saavuttaa Suomen muotovalion tittelin sekä kisaa agilityä ykkösissä.


Lisäksi kennel Amorosan Impi on astuettu Väinöllä: http://amorosan.com/suunnitteilla.htm ja Impi oli Väinön ensimmäinen soopelimorsian. Oikein kauniin punaisen sävyinen soopeli onkin. Impi on luonnetestattu 174p (!!) joten aika mukavan luontoisia koiruuksia olisi odotettavissa! Impi kisaa agia kakkosissa.


Lisäksi Väinöllä kävi pieni soopelin värinen yllätys joulupäivänä vierailulla, joten tästäkin odotamme kuulevamme uutisia myöhemmin. :) Väinö on osoittaunut oikein oivaksi Mieheksi, Äijien Äijäksi, joka tekee kyllä miehen työt tyylikkäästi.


Väinö on ilmoitettu luonnetestiin huhtikuun lopulla, joten silloin nähdään miten mies suoriutuu siitä testistä.. Jännää!


Joulun sairas/treenikertumus

Agiradoilta Väinö pitää tällä hetkellä joulutaukoa. Viimeisissä Mouhijärven treeneissä Väinön viime kesäinen kynsivamma alkoi uudelleen vihoitella, ts. kynnen tyvestä tuli vähän verta... Kävimme taas eläinlääkärissä, mutta parin päivän viivellä, koska kynsi ei tuntunut Väinöä haittaavan. Eikä sille sitten tehtykään mitään, koska ei ollut mitään näkyvää tulehdusta tms. vammaa. Oudon näköinen kynsi oli ja ell Minna tuli siihen lopputulokseen, että tässä oli kasvanut "tuplakynsi" ja päällimmäinen kuori lähti pois. Toinen mahdollisuus on se, että kynnen ydin on ollut niin pinnassa, että se on alkanut vuotaa. Joulupäivän iltana kuitenkin huomasimme, että seuraavakin kuori on tippumassa, se oli jo suurimmaksi osaksi katkennut - eikä taivuttelu taaskaan haitannut Väinöä. Tapanin iltana se olikin jo lähtenyt pois ja jaljellä on nyt aika lyhyt kynsi, mutta se näyttää terveeltä.. Joten katsoin parhaimmaksi nyt pitää koiruutta vähän treenitauolla, että kynsi pääsee rauhassa vahvistumaan. Nutrolinit ja biotiinit on käytössä, eiköhän tämä tästä. :)


Varmaan vielä tärkeämpää olisi saada Väinöltä tuo turha hulluus radalla kitkettyä pois.. Toiseksi viimeisissä treeneissä nimittäin Väinö hyppäsi täysillä päin siiveketettä - oli vähän kiire ottaa mami kiinni. Aikamoinen tapaus, oli sen verran piukassa adrenaliinia ettei vissiin edes tajunnut, että jotain kolahti. Kaikki pidätti hengitystään, että onko koira ehjä enää ollenkaan ja tämä vaan tulee sivulle istumaan häntää heiluttaen! Voi jestas. Eli vieläkin kurinalaisemmaksi pitää tuota saada. Muuten treenit ovat loppuvuonna menneet oikein lupaavasti! :lol:


Villi luonto

Olimme tuossa ihan lähimetsässä iltalenkillä Väinön kanssa tuossa joulunalusviikolla ja törmäsimme ihka oikeaan ilvekseen! Tai paremminkin todistimme ihan oikeata luontodokumenttihetkeä: Metsästä lenkkipolulle yhtäkkiä porhaltaa rusakko ilves perässään ja ilves on juuri tavoittamassa tassullaan saalistaan - kunnes näkee silmäkulmastaan meidät ja pelästyy. Häipyy takaisin metsään ja illallinen jäi saamatta. Tämä siis tapahtui n. 300m kotiovelta ja max 50m lähimmästä rivitalosta! Eli todella lähellä asutusta tämä veijari oli.. Samalla viikolla kyllä Aamulehti uutisoi nettisivuillaan, että ilves oli nähty Hermiassakin. Kyllä pikkusen pisti ihmetyttämään, että ilves voi näin lähelle tulla.. Väinö suhtautui tähän varsin miehekkäästi ja murisi ilvekselle. Mahtoikohan edes tajuta mitä siinä alle puolen minuutin aikana tapahtui...

Edistyst� radalla

Posted by annukka on October 27, 2010 at 6:30 AM Comments comments (0)

Nyt tuntuu treenaaminen mukavalle - jäi oikein hieno fiilis maanantainkin treeneistä! Siellä meillä meni aikas hienosti (vaikka keskellä olikin pitkä suora putki joka koetteli ohjaajan kuntoa..) ja Väinö osasi helpon näköisesti  viskileikkauksen!

 

Takaaleikkaukset on olleet Väinölle aika vaikeita, mutta tämä ainakin tuntui menevän oikein mainiosti. Lisäksi muutenkin tuntui helpolta ohjata Väinöä.. FB:ssä ihmettelin, että mitä mahtaa tarkoittaa se, että se leikkaus oli Väinöstä niin helppo, niin sen lisäksi, että todettiin Väinön päässä naksahtaneen, niin myös mietittiin josko ohjaajassakin olisi tapahtunut edistymistä.. Mikä ei sekään olisi kovin huono vaihtoehto ;)

 

Edistyst� kontakteilla

Posted by annukka on October 25, 2010 at 3:26 AM Comments comments (0)

Viiko sitten Väinön kontaktit oli siinä tilanteessa, että se jätkä oli ihan sika. Menemisestä näki, että kyllä hän osaisi ne kontakti ja kepit, mutta ei viitsi suorittaa loppuun saakka tai on niin kuuma, että paahtaa vaan menemään. Vähän sitä hermo kiristeli ja mietein, että tuleekohan tuosta koskaan mitään.. Saatikka sitten joskus kisoissa! Montakohan hyllyä sitä tullaan ottamaan kontakteilta tai montako virhettä tehdään kepeille ennen kuin ne alkaa toimia. Yhyy...

 

No, olemme päässeet, Kiitos Lauran, nyt treenaamaan kontakteja tallille ihan erikseen. Se on ollut tosi tärkeää Väinön kehittymisen kannalta, sen näki viime lauantaina. Toisekseen myös viime viikon kontaktitreeneillä Mouhijärvellä on iso merkitys ja saatiin kyllä taas kultaakin kalliimmat neuvot siellä!

 

Lauantaina Väinö suoritti ensimmäistä kertaa puomin puhtaana! Se oli kyllä ihana tunne. Vaikka vauhti oli kaameaa ja minun oli vaikea pysyä perässä, niin jätkä pysähtyi sinne alas! Ilman apua tosin ei vielä täysin selvitty - lelu on kohtuu lähellä maassa ja Laura oli valmiina astumaan lelun päälle, jos karkaamisesta oli merkkiäkään. Kuitenkin - VOI SITÄ ONNISTUMISEN TUNNETTA! 8)

 

Lisäksi A meni myös hienosti, mutta siinä olemme jo aiemminkin onnistuneet. Välillä vaan jostain syystä se(kin) on mennyt taaksepäin, mutta nyt sitten taas toimi!

 

Toisekseen ne kepit. Välillä Väinö on tehnyt niitä tosi kivasti ja nyt yhtäkkiä pari viikkoa sitten alkoi tämä sikailu - ei suorittanut loppuun ja aloitti mistä sattui. Tosin yleensä osaa avokulmastakin hienosti hakea oikean välin, mutta jos vauhti on päällä... On sillä jätkällä kova pää! Ja siis nyt lauantaina ne kepit meni tosi nätisti! Ja sitten koitin kepeille menoa hypyn kautta, niin toiselta puolelta se oli hänelle paljon helpompi kuin toiselta - jos oli paljon tilaa ja Väinö sai vauhdin päälle, niin kepeille meneminen oli tosi vaikeaa enää siinä kohtaa. Jos taas olin hypyn takana vastaanottamassa, niin vauhti ei tietenkään päässyt niin kovaksi ja kepeille meneminen oli helppoa. Eli varmuutta kaivataan vielä. Palkan annoin kepeillä heittämällä lelun eteenpäin suorituksen jälkeen.

 

Periaatteena nyt kontakteissa ja kepeissä on se, että käsky annetaan vain kerran ennen suoritusta. Esim. kepeillä ei vahvisteta kehuilla tai sanota koko ajan vierellä "kepit-kepit-kepit..", eikä puomillakaan alastuloa vahvisteta toisella käskyllä. Tämä näyttää toimivan paljo paremmin, kuin Kiipee-käskyn toistaminen juuri ennen alastulokontaktia. Luulen, että se varmaan vain itseasiassa sekoitti Väinön pientä päätä... Ja tämä siis todella toimii meillä.

 

Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen kehityksestä ja olen kyllä tosi ylpeä Väinöstä! <3

 

Tosimöllit

Viikko sitten meillä oli eka "kisastartti" - toisin sanoen TAKUjen epiksissä tosimölliluokassa.. Kokemus sinänsä sekin, nyt on vähän tuntua kisatilanteesta. Koira kyllä vaistosi erilaisen tilanteen - se jotenkin onnistui karkaamaan minulta juuri ennen lähtöä, kun kirmasi edellisenä suorittaneen Lilyn perään (kyseessä siis oli täysin shelttiluokka, hih).

 

Rata ei ollut meille ihan helppo, koska se oli rimaton hyppy-putkirata. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis riitti! Pitkähän se ei ollut, vain 12 estettä. Niistäkin 5 ensimmäistä olivat täysin peräkkäin! Siinä siis sain todella juosta, kun ei ollut edes rimoja koiraa hidastamassa.. Se oli semmoinen rata, mistä olisi pitänyt nolla saada, mutta toisella putkella aloin loittonemaan ilmeisesti niin paljon etukäteen, että Väinö kielsi siinä ja tulokseksi 5 ja sillä 2. sija! 

 

Väinö kyllä hurmasi ihmisiä vauhdillaan, sitä en epäile yhtään! Itselle meinasi paniikki tulla, mutta toivottavasti se ei näkynyt liiaksi..  :) Tuomarikin sitten palkintojenjakotilaisuudessa sanoi, että teillä meno oli kyllä niin hurjaa, että välillä hirvitti! Hauskaa tässä muuten oli se, että tuomarina sattui olemaan Kirveskosken Minna, joka siis hoiti Väinön kynnen kesällä. :D

 

Cardiwen A-pennut

Eilen oltiin pyörittelemässä Väinön 2. pentue. Siitä nyt sitten tuli 1 mustavalkoinen ja 3 trikkiä (joista 2 tosi tummia..!). Vein isiltä tuliaisiksi kaikille omat solmulelut. Kyllä ne pentuset sitten olivat reippaita ja vauhdikkaita! Isoin poika oli kyllä luonteeltaan kuin isänsä - kova menemään ja taistelemaan. Tytöt myös olivat tosi reippaita ja leikkivät kovasti. MV-poika kuulemma elelee vähän eri rytmissä kuin nämä muut ja tykkäsi enempi olla omissa oloissaan lepäilemässä. :) Kyllä hänkin oli tosi reipas! Isä voi kyllä olla ylpeä jälkikasvustaan! <3

 

Jengin ruskaretki

Posted by annukka on October 7, 2010 at 2:55 PM Comments comments (0)

Nauteimme syyspäivän viimeisistä auringon säteistä valokuvaten shelttijengiä (Väinö, Tytti, Iina) Annalan kallioilla, ei lähimetsässämme. Katso kuvasatoa Picasasta.Väinön poseerauskuvat ja kuvan triosta kansiossa on ottanut Elina Suutari (taas kerran) - kiitos.

Rss_feed